Версія для друку

Актуальні проблеми політичної науки та політичної трансформації: українсько-польський вимір

У Дніпропетровському національному університеті відбулася Перша міжнародна студентська науково-практична конференція „Актуальні проблеми політичної науки та політичної трансформації: українсько-польський вимір”. Захід здійснено спільно Інститутом політичної науки Варшавського університету (Республіка Польща) та кафедрою політології соціально-гуманітарного факультету ДНУ.

У пленарному засіданні конференції взяли участь керівництво ДНУ та соціально-гуманітарного факультету. До участі у роботі секцій залучилися студенти-політологи ДНУ та Варшавського університету.

Метою конференції був обмін досвідом між студентами-політологами, а також викладачами політологічних дисциплін України та Польщі. Проведення конференції стало черговим етапом розвитку двосторонніх зв’язків між Дніпропетровським національним та Варшавським університетами. Восени 2007 року планується візит-відповідь української делегації до Польщі, укладення договору про співробітництво між двома ВНЗ. Планується також зробити Міжнародну студентську конференцію щорічною.

«Сьогодні в нашому університеті відбулася видатна і приємна подія, - підкреслив ректор Дніпропетровського національного університету, професор Микола Поляков. - До нас приїхали друзі, з якими ми працюємо вже багато років. Ми бажаємо успіхів конференції, яка присвячена розвитку політології. Нам приємно вітати не тільки наших колег з Варшавського університету, а й студентів. Я вважаю, що продовження співпраці між науковцями і викладачами та спілкування між студентами будуть плідними. Гадаю, буде цікавим й обговорення, тих програм і курсів, які сьогодні, згідно Болонських угод, ми маємо узгоджувати. Співробітництво між вищими навчальними закладами Польщі та ДНУ почалося наприкінці минулого століття. А в 2004 році від польських видавництв та вищих навчальних закладів нашим студентам було подаровано 2,5 тис. книжок, ДНУ, в свою чергу, також подарував свої видання польським колегам. Це дійсно цікавий і дуже корисний обмін».

Засідання секцій відбулося за наступними напрямами: участь молоді України та Польщі у політичних процесах трансформаційного суспільства; вплив європейської інтеграції на політичний процес в Україні та Польщі; роль та місце студентської молоді в процесах європейської інтеграції; вплив політичних трансформацій сучасної Польщі на політичний розвиток України.

В ході роботи наукового зібрання велику увага приділялась вивченню проблем впливу політичного досвіду Польщі на політичний процес в Україні, участі польської та української молоді в політичному житті, європейській інтеграції, а також впровадження Болонського процесу у вищій школі. Важливо, що такі серйозні теми для доповідей та обговорення запропоновані самими студентами Варшави та Дніпропетровська. Вони відображають спільну зацікавленість молоді, що здобуває вищу політологічну освіту, у міжкультурному обміні, поширенні європейських цінностей, свободи думки та демократії. Комунікація між майбутніми політологами сприяла виробленню спільного бачення перспектив українсько-польської двосторонньої співпраці, можливостей оптимізації політичного процесу, виявленню нових напрямів наукового пошуку. Подібні зібрання підвищують і мовну підготовку студентів (робочі мови конференції – польська та англійська).

“Варшавський університет один з найбільших у Польщі, - розповідає професор Інституту політичних наук Варшавського університету, доктор історичних наук Анджей Скжипек. - У нашому університеті 20 факультетів, на яких навчається близько 50 тисяч студентів. Я працюю в Інституті політичної науки, і ми ведемо два курси – по політичних науках та європейських. Це пов'язано зі вступом Польщі до Євросоюзу.

Ми дуже щасливі, що змогли приїхати до Дніпропетровська і показати Україну нашим студентам. Я хочу підкреслити, що у нас з Україною спільна історія, ми повинні дружити. Наші політики додають дружбі з Україною велике значення. Згадаймо, наприклад, візит екс-президента Польщі Александра Кваснєвського до ДНУ. Ми хочемо співробітничати на рівні університетів. Ми бажаємо поспілкуватися з молоддю, довідатися, що сьогодні цікавить українських студентів.”

“Саме головне і для поляків і для українців просто познайомитися і подивитися, як живеться в Україні і як живеться у Польщі. Майбутнє Європи залежить від того, чи будуть суспільства знати один одне, чи ні”, - відзначає ад'юнкт Інституту політичних наук Варшавського університету, кандидат політичних наук Бартоломей Зданюк.

Необхідно відзначити, що кафедра політології соціально-гуманітарного факультету ДНУ спрямовує значні зусилля на збільшення обсягів міжнародного співробітництва. Зокрема, набирає оберти магістерська програма „Антикризовий менеджмент та прийняття рішень”, фінансована Європейським союзом, передбачає стажування студентів-політологів ДНУ в італійських ВНЗ.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram